Toelichting op Corona beleid

26 november 2021 19:00

Al bijna 2 jaar houdt Corona en de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan ons bezig. De maatregelen zoals de 1,5 meter, de mondkapjes en recentelijk de QR code zorgen voor veel ophef. We hebben wereldwijd te maken met voor- en tegenstanders van al deze regels.
Als voetbalvereniging hebben we hiermee al sinds het begin van de Corona crisis te maken.
Tijdens de lockdowns mocht er door zowel senioren als de jeugd niet gevoetbald worden. Het was moeilijk voor iedere voetballer om het spelletje te moeten missen, maar de regel was makkelijk uitvoerbaar. Er werd niet getraind en wedstrijden waren er niet meer.
Aan het begin van dit seizoen was iedereen blij dat we weer konden opstarten. Helaas stegen de besmettingsgevallen weer en waren opnieuw maatregelen noodzakelijk. Maatregelen die ook voor onze vereniging verregaande consequenties hebben. Zo werd in eerste instantie voor de kantine, maar later ook voor het betreden van de kleedkamer, de QR check met ID-controle ingesteld voor personen ouder dan 18 jaar.
Als bestuur hebben we de invoering van de QR check overwogen en besproken. De praktische invoering van deze regel zou qua uitvoering een grote druk leggen op vrijwilligers. De controle zou kunnen plaatsvinden bij de hoofdingang van ons complex waarna men bij een groen vinkje een bandje zou krijgen. Bij de ingang van de kantine en bij de kleedkamers zou een vrijwilliger nodig voor de controle. Wil iemand alleen iets ophalen in de kantine en het vervolgens buiten nuttigen dan is een QR check niet nodig. In de kantine is dan ook een vrijwilliger nodig om te controleren of iemand zonder bandje ook daadwerkelijk weer naar buiten gaat en niet in de kantine blijft hangen. Dit zou betekenen dat er zowel tijdens trainingsavonden als op de wedstrijddagen een grote groep vrijwilligers nodig is voor de controle. Overigens staat ook duidelijk bij de ingang van de kantine
aangegeven dat toegang alleen is toegestaan als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Een andere overweging om de QR controle niet in te voeren is dat we, indien we wel een grote groep vrijwilligers bereidt zouden vinden, onze vrijwilligers niet willen belasten met de eventuele (verbale) agressie van tegenstanders van de QR controle. Agressie die we inmiddels als bestuur ook al hebben ervaren.

Daarnaast is de regel rondom de QR controle niet geheel eenduidig. Mensen die functioneel
aanwezig zijn, zoals trainers, leiders, coaches, bestuur, scheidsrechters, bestuur etc. hoeven niet gecontroleerd te worden. En wie zegt ons dat al deze mensen wel gevaccineerd zijn of een herstelverklaring hebben? Voor een vader die leider is van het team van z’n kind geldt de controle niet, maar de vader die de kleedkamer in wil om de schoenveter van z’n kind te strikken moet gecontroleerd worden. Een speler die bij controle geen groen vinkje heeft, mag de kantine en kleedkamer niet in, maar mag rustig voetballen en in de dug out naast zijn medespelers zitten.

Om deze bovengenoemde redenen hebben we met instemming van een meerderheid van het bestuur besloten om de QR controle niet in te voeren en bij iedereen een beroep te doen op het gezonde verstand. Houd afstand en vooral: blijf thuis bij klachten.

Het opschorten van de trainingen en wedstrijden voor de jeugd, terwijl de senioren wel door
mochten voetballen, heeft ook vragen opgeleverd. Bij deze beslissing hebben we ons geconformeerd aan de sluiting van basisschool De Feart als ook de BHS in Gorredijk. Ook op andere basisscholen in de omgeving werden groepen naar huis gestuurd als gevolg van meerdere besmettingen. Bekend is dat de jeugd die Corona heeft, over het algemeen weinig tot geen klachten ervaart, waardoor er vaak niet getest wordt, maar waar er wel (vaak dus onwetend) besmettingsgevaar is. Het laten trainen van deze groep leek ons, ook in lijn met de sluiting van scholen, niet juist. Scholen laten de kinderen thuis om ze niet bij elkaar te brengen. Dan kan het niet zo zijn dat wij diezelfde jeugd wel bij elkaar halen om te sporten. Volwassenen ervaren vaak wel klachten bij een besmetting, blijven daardoor thuis en de testbereidheid is ook groter. We gaan er vooralsnog vanuit dat de jeugd
vanaf maandag a.s. weer kan starten met de trainingen.

Aangezien onze kantine wordt bestempeld als Horeca is besloten om deze in het weekend geopend te houden voor onze senioren teams, de begeleiding en eventueel supporters die vanuit de kantine een wedstrijd willen zien. Dit met inachtneming van de eindtijd van 20.00 uur, waarbij opgemerkt moet worden dat de kantine in principe weekends altijd al om 18.00 uur sluit.

We realiseren ons dat er ook binnen onze vereniging voor- en tegenstanders van de maatregelen zijn. Als bestuur hebben we er echter voor gekozen om iedereen in z’n waarde te laten, maar verwachten en hopen we dat iedereen hierin ook z’n eigen verantwoordelijkheid neemt. Gebruik je gezonde verstand, blijf thuis bij klachten en laat je testen!

En verder vragen we ook begrip, of je nou voor of tegen de maatregelen bent, voor beslissingen van het bestuur in deze. Het is ook voor het bestuur heel lastig, dan wel onmogelijk, om het een ieder naar de zin te maken. Daarvoor lopen de meningen over de coronamaatregelen in de maatschappij veel te ver uiteen. Maar van het bestuur wordt wel verwacht dat zij uiteindelijk beslissingen nemen.

Laten we hopen dat de corona zo snel mogelijk weer onder controle is en dat we met zijn allen weer vrijuit kunnen gaan sporten en wedstrijden bezoeken.

Namens het bestuur van de v.v. Jubbega.